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Sugar-immobilized metal nanoparticle, method for measuring sugar-protein interaction using the same and method for recovering protein from sugar-protein interactant 実績あり

外国特許コード F110005671
整理番号 V350P001WO
掲載日 2011年9月9日
出願国 アメリカ合衆国
出願番号 92087806
公報番号 20090240032
公報番号 08067393
出願日 平成19年11月20日(2007.11.20)
公報発行日 平成21年9月24日(2009.9.24)
公報発行日 平成23年11月29日(2011.11.29)
国際出願番号 PCT/JP2006/310592
国際公開番号 WO2006/126689
国際出願日 平成18年5月26日(2006.5.26)
国際公開日 平成18年11月30日(2006.11.30)
優先権データ
  • 特願2005-154550 (2005.5.26) JP
発明の名称 (英語) Sugar-immobilized metal nanoparticle, method for measuring sugar-protein interaction using the same and method for recovering protein from sugar-protein interactant 実績あり
発明の概要(英語) It is intended to provide a stable novel sugar-immobilized metal nanoparticle capable of easily immobilizing a sugar chain, a method for measuring sugar-protein interaction easily and at a low cost using the same without labeling, and a method for simply recovering a protein from a sugar-protein interactant. A maltose-immobilized gold nanoparticle was obtained by binding a ligand complex, in which maltose and a linker compound had been bound to each other, to a gold nanoparticle. By adding this maltose-immobilized gold nanoparticle to a dilution series of concanavalin A, a sugar-protein interactant of maltose and ConA was formed, and red-purple color derived from a colloidal solution of maltose-immobilized gold nanoparticle disappeared. That is, sugar-protein interaction could be confirmed by visual observation without labeling.
  • 発明者/出願人(英語)
  • Suda, Yasuo; Kagoshima [JP]
  • Nishimura, Tomoaki; Hyogo [JP]
  • Kishimoto, Yuko; Hyogo [JP]
  • Nakagawa, Hiromi; Shizuoka [JP]
  • Japan Science and Technology Agency, Saitama [JP]
  • National University Corporation Kagoshima University, Kagoshima [JP]
国際特許分類(IPC)
米国特許分類/主・副
  • 514/53
  • 436/86
  • 536/123.13
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