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METHOD FOR PRODUCING L-CYSTEINE

Foreign code F150008370
Posted date Jul 2, 2015
Country WIPO
International application number 2014JP072567
International publication number WO 2015033849
Date of international filing Aug 28, 2014
Date of international publication Mar 12, 2015
Priority data
  • P2013-183237 (Sep 4, 2013) JP
Title METHOD FOR PRODUCING L-CYSTEINE
Abstract The present invention provides a method for producing L-cysteine with high efficiency, specifically a method for producing L-cysteine by culturing a bacterium belonging to the family Enterobacteriaceae in a culture medium to produce a culture and then collecting L-cysteine from the culture. The method is characterized in that the bacterium belonging to the family Enterobacteriaceae is so modified as to overexpress at least one protein containing a sulfur transfer domain, wherein the protein is selected from the group consisting of glp E protein, yee D protein, psp E protein, sse A protein, yce A protein and sir A protein.
Outline of related art and contending technology BACKGROUND ART
Cysteine, cystine include one, pharmaceutical, cosmetic, food and the like are used in a wide variety of fields. Cysteine is, mainly, a person, animal hair from amino acids contained a lot, these classically produced by hydrolysis of the hair has been. However, the viewpoint of increasing the stability of the product, less impact on the environment and from the viewpoint of, in the same manner as many other amino acids produced by fermentation methods has been desired.
Conventionally, using a bacterium belonging to the family Enterobacteriaceae and a method of producing various cysteine by fermentation have been reported (Patent Document 1 and 2). A bacterium belonging to the family Enterobacteriaceae, for example E. coli is, cysteine biosynthesis as a path, sulfate as a sulfur source and a route to be used (sulfuric acid path), a route to be used as a sulfur source thiosulfate salt (thiosulfate path) 2 of the two paths exist (non-patent document 1) are known.
However, the cysteine biosynthetic pathway and the portion to be a yet unknown, the presence of one of the other, even in the thiosulfate as a path there is a new route has not been known at all.
Scope of claims (In Japanese)請求の範囲
[請求項1]
腸内細菌科に属する細菌を培地中で培養して得られた培養物からL-システインを採取する、L-システインの製造方法であって、
前記腸内細菌科に属する細菌が、glp Eタンパク質、yee Dタンパク質、psp Eタンパク質、sse Aタンパク質、yce Aタンパク質、及びsir Aタンパク質からなる群より選択される少なくとも1種の硫黄転移ドメイン含有タンパク質が過剰発現するように改変されていることを特徴とする、製造方法。
[請求項2]
前記硫黄転移ドメイン含有タンパク質が、glp Eタンパク質、yee Dタンパク質、及びpsp Eタンパク質からなる群より選択される少なくとも1種である、請求項1に記載の製造方法。
[請求項3]
前記硫黄転移ドメイン含有タンパク質が、yee Dタンパク質、及びsir Aタンパク質からなる群より選択される少なくとも1種である、請求項1に記載の製造方法。
[請求項4]
前記培地が炭素源としてグリセロールを含む、請求項1~3のいずれかに記載の製造方法。
[請求項5]
前記培地が硫黄源としてチオ硫酸塩を含む、請求項1~4のいずれかに記載の製造方法。
[請求項6]
前記培地が硫黄源として硫酸塩を含む、請求項1~4のいずれかに記載の製造方法。
[請求項7]
前記腸内細菌科に属する細菌がエシェリヒア属細菌である、請求項1~6のいずれかに記載の製造方法。
[請求項8]
glp Eタンパク質、yee Dタンパク質、psp Eタンパク質、sse Aタンパク質、yce Aタンパク質、及びsir Aタンパク質からなる群より選択される少なくとも1種の硫黄転移ドメイン含有タンパク質が過剰発現するように改変されている腸内細菌科に属する細菌。
[請求項9]
さらに、O-アセチルセリンスルフヒドリラーゼBの活性が低下するように改変されている、請求項8に記載の細菌。
[請求項10]
前記硫黄転移ドメイン含有タンパク質が、glp Eタンパク質、yee Dタンパク質、及びpsp Eタンパク質からなる群より選択される少なくとも1種である、請求項8又は9に記載の細菌。
[請求項11]
前記硫黄転移ドメイン含有タンパク質が、yee Dタンパク質、及びsir Aタンパク質からなる群より選択される少なくとも1種である、請求項8又は9に記載の細菌。
  • Applicant
  • ※All designated countries except for US in the data before July 2012
  • NATIONAL UNIVERSITY CORPORATION NARA INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
  • Inventor
  • OHTSU, Iwao
  • KAWANO, Yusuke
  • TAKAHASHI, Sayo
  • FUNAHASHI, Eri
  • SHIROYAMA, Maeka
IPC(International Patent Classification)
Specified countries National States: AE AG AL AM AO AT AU AZ BA BB BG BH BN BR BW BY BZ CA CH CL CN CO CR CU CZ DE DK DM DO DZ EC EE EG ES FI GB GD GE GH GM GT HN HR HU ID IL IN IR IS JP KE KG KN KP KR KZ LA LC LK LR LS LT LU LY MA MD ME MG MK MN MW MX MY MZ NA NG NI NO NZ OM PA PE PG PH PL PT QA RO RS RU RW SA SC SD SE SG SK SL SM ST SV SY TH TJ TM TN TR TT TZ UA UG US UZ VC VN ZA ZM ZW
ARIPO: BW GH GM KE LR LS MW MZ NA RW SD SL SZ TZ UG ZM ZW
EAPO: AM AZ BY KG KZ RU TJ TM
EPO: AL AT BE BG CH CY CZ DE DK EE ES FI FR GB GR HR HU IE IS IT LT LU LV MC MK MT NL NO PL PT RO RS SE SI SK SM TR
OAPI: BF BJ CF CG CI CM GA GN GQ GW KM ML MR NE SN ST TD TG
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