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MUSHROOM CULTIVATION MEDIUM USING DRY SOLID OF SHOCHU DISTILLED SAKE LEES

Patent code P06A009218
Posted date Jul 7, 2006
Application number P2004-322020
Publication number P2006-129767A
Patent number P4401275
Date of filing Nov 5, 2004
Date of publication of application May 25, 2006
Date of registration Nov 6, 2009
Inventor
  • (In Japanese)山内 正仁
  • (In Japanese)今屋 竜一
  • (In Japanese)梅橋 弘之
Applicant
  • (In Japanese)独立行政法人国立高等専門学校機構
  • (In Japanese)株式会社植村組
  • (In Japanese)梅橋 弘之
Title MUSHROOM CULTIVATION MEDIUM USING DRY SOLID OF SHOCHU DISTILLED SAKE LEES
Abstract PROBLEM TO BE SOLVED: To provide a mushroom cultivation medium for Lentinus edodes, Pleurotus ostreatus, Pholiota nameko, Flammulina velutipes and Lyophyllum decastes, using Shochu (Japanese distilled alcoholic spirit) distilled Sake (rice wine) lees having sugarcane, barley or rice as the raw material, containing a large amount of high nutrients of the Shochu distilled Sake lees, homogeneous and enabling mass production at a low cost.
SOLUTION: This mushroom cultivation medium using the Shochu distilled Sake lees is obtained by mixing a dry solid obtained by drying the Shochu distilled Sake lees followed by removing water by mixing therewith crushed grains of a fibrous plant material, and adding water to the mixed product to adjust to a necessary moisture content.
Outline of related art and contending technology (In Japanese)


従来、例えばカンショを原料とする焼酎蒸留粕を用いたキノコ栽培用培地として、水分率約90~95%のカンショ焼酎蒸留粕原液、又は上記原液を遠心分離法により脱水処理してなる水分率約70~85%の焼酎蒸留粕ペーストに、オガ屑等の植物性吸着材、又はロックウール、パーライト、軽石等の無機吸着材を混合し、水分を40~80%に調整したものを栽培容器に充填して加熱殺菌したものが知られている。



しかし、上記の従来培地は、焼酎粕原液が高水分率で高粘性であり、脱水処理しても尚高水分率で、粘性はさらに高いものとなるから、これら焼酎粕に他の成分を混合することは容易でなく、従って得られたキノコ培地に占める焼酎粕固形分の割合は、全乾燥重量で測定してみると8~25%に過ぎないものとなり、これでは、折角の高栄養分を含む焼酎粕がキノコ培地に有効に利用されていない結果となっていた。



しかも、得られたキノコ培地は、焼酎粕の高粘性が原因となって他の添加物と十分に混合しにくいために、均質のものが得られないばかりでなく、液分中に含まれるアルコールがキノコ菌の生長に支障を与えるとする報告があり、さらに経済的には、焼酎粕が腐敗し易く、長期保存にコストがかかるため、これを原料としてキノコ培地を低コストで安定的に量産化することが容易でないとする問題も残されていた。
【特許文献1】
特公平4-4847号公報

Field of industrial application (In Japanese)


本願発明は、カンショ、麦、米等を原料とする焼酎蒸留粕を用いたシイタケ、ヒラタケ、ナメコ、エノキタケ、シメジ等のキノコの栽培用培地に関する。

Scope of claims (In Japanese)
【請求項1】
 
甘藷焼酎の蒸留粕を乾燥して水分を除いてなる乾燥固形物粉末と、繊維性植物材の砕粒とを含む混合物であって、前記乾燥固形物粉末を40-70重量部となるように混合した混合物を調製し、該混合物に水を加えて所要水分率に調整した、キノコ栽培用培地。

【請求項2】
 
甘藷焼酎の蒸留粕を乾燥して水分を除いてなる乾燥固形物粉末と、繊維性植物材の砕粒と、炭の粉末とを含む混合物であって、前記乾燥固形物粉末が40-70重量部となるように混合した混合物を調製し、該混合物に水を加えて所要水分率に調整した、キノコ栽培用培地。

IPC(International Patent Classification)
F-term
State of application right Registered
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