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METHOD FOR SOLID-LIQUID SEPARATION OF UNREFINED SHOCHU (JAPANESE WHITE DISTILLED LIQUOR) WITH NATURAL FILTRATION AUXILIARY achieved

Patent code P07A010673
Posted date Oct 4, 2007
Application number P2005-031896
Publication number P2006-217823A
Patent number P4320403
Date of filing Feb 8, 2005
Date of publication of application Aug 24, 2006
Date of registration Jun 12, 2009
Inventor
  • (In Japanese)菅沼 俊彦
Applicant
  • (In Japanese)国立大学法人 鹿児島大学
Title METHOD FOR SOLID-LIQUID SEPARATION OF UNREFINED SHOCHU (JAPANESE WHITE DISTILLED LIQUOR) WITH NATURAL FILTRATION AUXILIARY achieved
Abstract PROBLEM TO BE SOLVED: To provide a method for the solid-liquid separation of an unrefined shochu, by which the solid-liquid separation of the fermented unrefined shochu is facilitated, and the solid portion can effectively be used as a food raw material.
SOLUTION: This method for the solid-liquid separation of the unrefined shochu with a natural filtration auxiliary into the unrefined liquid portion and the unrefined solid portion, and the solid matters obtained by the method.
Outline of related art and contending technology (In Japanese)


焼酎は、通常、蒸煮した米、麦等に麹菌を加えて培養(製麹)したものに、アルコール発酵を行うのに十分に育成させた酵母(酒母(もと))を加えて発酵させた「もろみ」を蒸留することによって製造される。近年、焼酎の人気が高まり、その生産量の増大に伴って、蒸留残渣(蒸留廃液、焼酎粕ともいう)の量も増加している。蒸留残渣の代表的な食品への利用法にもろみ酢がある。もろみ酢は、一般的には、もろみを蒸留してアルコール分(焼酎)を得た後の副産物である蒸留残渣をそのまま圧搾ろ過または遠心分離等によって清澄液を得ることにより製造されている。しかしながら、かかる方法では、蒸留残渣に原料由来の不溶性固形物(例えば、イモ焼酎にあっては繊維)が多く含まれるため、ろ過性が悪い。また、これまで蒸留残渣の固形部のほうを飼料や肥料に利用することも行われているが(特許文献1)、上記のように、蒸留残渣には不溶性固形物が多く含まれるため、ろ過による分離が困難であり、その有効利用がなされていないのが現状である。



【特許文献1】
特開平10-155471号公報

Field of industrial application (In Japanese)


本発明は、天然ろ過助剤を用いて焼酎もろみを効率的にかつ短時間で固液分離する方法、ならびに該方法により得られるもろみ固形部に関する。

Scope of claims (In Japanese)
【請求項1】
 
焼酎もろみを、破砕米を用いてろ過し、もろみ液部ともろみ固形部に固液分離する方法。

【請求項2】
 
破砕米の粒度が0.5~5.0mmである、請求項1に記載の方法。

【請求項3】
 
破砕米を蒸熱処理することを特徴とする、請求項1に記載の方法。

【請求項4】
 
焼酎もろみを、破砕米を用いてろ過し、固液分離することによって得られる、破砕米由来成分を含むもろみ固形部。

【請求項5】
 
請求項4に記載のもろみ固形部を含有する食品素材。
IPC(International Patent Classification)
F-term
Drawing

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25604_01SUM.gif
State of application right Registered
(In Japanese)公開特許は弊社ホームページ内で開示資料とともに、特許公報も掲載しております。
アドレスは http://www.ktlo.co.jp/002_seeds_.html


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