FERMENTED INSTANT NOODLE UTILIZING LACTOBACILLUS
Patent code | P09A015022 |
---|---|
File No. | P2002-064-JP01 |
Posted date | Feb 19, 2010 |
Application number | P2003-046328 |
Publication number | P2004-254533A |
Patent number | P3769616 |
Date of filing | Feb 24, 2003 |
Date of publication of application | Sep 16, 2004 |
Date of registration | Feb 17, 2006 |
Inventor |
|
Applicant |
|
Title | FERMENTED INSTANT NOODLE UTILIZING LACTOBACILLUS |
Abstract |
PROBLEM TO BE SOLVED: To provide fermented instant noodle utilizing lactobacillus comprising grain-utilized food or alkaline food such as instant noodles, to which finely acid taste and flavor are imparted without spoiling flavor and palate feeling inherent in noodles; to provide a method for producing the noodles and a method for improving the flavor of the noodles. SOLUTION: The fermented instant noodles comprising instant noodle-like grain-utilized food or alkaline food is produced by utilizing fermentation with lactobacillus. The method for producing flavor-improved instant noodles comprises a process of preparing noodle dough in the presence of the lactobacillus. The method for improving the flavor of the instant noodles comprises improving the flavor of the instant noodles by preparing noodle dough in the presence of lactobacillus. |
Outline of related art and contending technology |
(In Japanese)
|
Field of industrial application |
(In Japanese)
|
Scope of claims |
(In Japanese) 【請求項1】 その生育及び/又は発酵の少なくとも開始段階においてpH7以上の麺生地に存在する食品添加に悪影響のないアルカリ耐性乳酸菌の発酵を利用して製造された即席麺。【請求項2】 前記アルカリ耐性乳酸菌が、ラクトバシラス属、ラクトコッカス属、ロイコノストック属、ペディオコッカス属及びテトラジェノコッカス属から選択されるものである請求項1に記載の即席麺。【請求項3】 前記アルカリ耐性乳酸菌の生育及び/又は発酵の少なくとも開始段階において当該麺生地のpHが8以上である請求項1または請求項2の何れか1項に記載の即席麺。【請求項4】 その生育及び/又は発酵の少なくとも開始段階においてpH7以上の麺生地に存在する食品添加に悪影響のないアルカリ耐性乳酸菌によって、当該麺生地を発酵することを具備する即席麺の製造方法。【請求項5】 前記アルカリ耐性乳酸菌が、ラクトバシラス属、ラクトコッカス属、ロイコノストック属、ペディオコッカス属及びテトラジェノコッカス属から選択されるものである請求項4に記載の即席麺の製造方法。【請求項6】 前記アルカリ耐性乳酸菌の生育及び/又は発酵の少なくとも開始段階において当該麺生地のpHが8以上である請求項4または5の何れか1項に記載の即席麺の製造方法。【請求項7】 その生育及び/又は発酵の少なくとも開始段階においてpH7以上の麺生地に存在する食品添加に悪影響のないアルカリ耐性乳酸菌による発酵によって即席麺の風味を改良する方法。【請求項8】 前記アルカリ耐性乳酸菌が、ラクトバシラス属、ラクトコッカス属、ロイコノストック属、ペディオコッカス属及びテトラジェノコッカス属から選択されるものである請求項7に記載の即席麺の風味を改良する方法。【請求項9】 前記アルカリ耐性乳酸菌の生育及び/又は発酵の少なくとも開始段階において麺生地のpHが8以上である請求項7または請求項8の何れか1項に記載の即席麺の風味を改良する方法。 |
IPC(International Patent Classification) |
|
F-term |
|
State of application right | Registered |
※
Please contact us by E-mail or facsimile if you have any interests on this patent.
Contact Information for " FERMENTED INSTANT NOODLE UTILIZING LACTOBACILLUS"
- National University Corporation Hokkaido University Institute for the Promotion of Business-Regional Collaboration
- URL: http://www.mcip.hokudai.ac.jp/cms/cgi-bin/index.pl?view_category_lang=2
-
E-mail:
- Address: Kita 21-jyo Nishi 11-chome, Kita-ku, Sapporo-shi,Hokkaido, Japan , 001-0021
- Fax: 81-11-706-9550