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HYDROLYZING AND SYNTHESIZING ENZYME FOR CAPSAICIN AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME commons

Patent code P110005256
Posted date Aug 18, 2011
Application number P2002-008934
Publication number P2003-210164A
Patent number P3951008
Date of filing Jan 17, 2002
Date of publication of application Jul 29, 2003
Date of registration May 11, 2007
Inventor
  • (In Japanese)中西 一弘
  • (In Japanese)崎山 高明
  • (In Japanese)今村 維克
Applicant
  • (In Japanese)国立大学法人 岡山大学
Title HYDROLYZING AND SYNTHESIZING ENZYME FOR CAPSAICIN AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME commons
Abstract PROBLEM TO BE SOLVED: To obtain a readily mass-producible enzyme useful for synthesizing stable capsaicins in high yield, and to provide a method for producing the capsaicins using the same enzyme.
SOLUTION: The hydrolyzing and synthesizing enzyme for the capsaicins has physicochemical properties (1) to (3). (1) Actions and substrate specificity: catalyzing a hydrolyzing reaction and/or a synthetic reaction of the capsaicins, (2) range of optimum temperature: about 55°C and (3) range of optimum pH: 7-8. The method for producing the enzyme hydrolyzing and synthesizing the capsaicins comprises culturing a microorganism belonging to the genus Streptomyces and having the ability to produce the enzyme hydrolyzing and synthesizing the capsaicins and collecting the enzyme hydrolyzing and synthesizing the capsaicins from the resultant culture fluid.
Outline of related art and contending technology (In Japanese)


カプサイシンは唐辛子(Capsicum annuum)の辛味主成分の一種であり、食欲増進や鎮痛作用などの有用な生理活性を有している。このようにカプサイシンは種々の生理活性を示し、機能性食品素材や医薬品原料の分野においても有用であることから、現在世界的な注目を集めている。



このようなカプサイシン及びカプサイシン類縁体は、たとえば、有機合成化学的方法により合成することができる。



また、酵素を利用した合成法として、バニリルアミンとトリグリセドにリパーゼを作用させてカプサイシン類の酵素的合成に成功した例も知られている。



さらに、ラット肝アセトン粉末を用いてカプサイシン類を合成できることも知られている。

Field of industrial application (In Japanese)


本発明は、新規な酵素、当該酵素を生産する能力を有する微生物、当該酵素の生産方法、及び当該酵素を利用した有用物質の合成方法に関し、特にカプサイシンの分解又は合成反応を触媒する酵素、当該酵素を生産する能力を有する微生物、当該酵素の生産方法、及び当該酵素を利用したカプサイシン類の合成方法に関する。

Scope of claims (In Japanese)
【請求項1】
 
下記の理化学的性質を有するStreptomyces mobaraensis IFO 13819由来のカプサイシン分解合成酵素及びコバルトイオンの存在下、バニリルアミンと脂肪酸とを反応させることを特徴とするカプサイシン又はカプサイシン類縁体を合成する方法。
(1)作用及び基質特異性 カプサイシンの分解反応及び/又は合成反応を触媒し、かつ、分解反応の生成物及び合成反応の反応物が、バニリルアミン及び脂肪酸である。
(2)至適温度の範囲 55℃近傍である。
(3)至適pHの範囲 7~8である。
(4)分子量が約60kDaである。

【請求項2】
 
下記の理化学的性質を有するStreptomyces mobaraensis IFO 13819由来のカプサイシン分解合成酵素及びコバルトイオンの存在下、カプサイシン又はカプサイシン類縁体を加水分解する方法。
(1)作用及び基質特異性 カプサイシンの分解反応及び/又は合成反応を触媒し、かつ、分解反応の生成物及び合成反応の反応物が、バニリルアミン及び脂肪酸である。
(2)至適温度の範囲 55℃近傍である。
(3)至適pHの範囲 78である。
(4)分子量が約60kDaである。
IPC(International Patent Classification)
F-term
State of application right Registered
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