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MANUFACTURING METHOD OF HYBRID SUGAR CHAIN

Patent code P120007093
File No. PA09-31
Posted date Mar 27, 2012
Application number P2010-128075
Publication number P2011-252115A
Patent number P5610428
Date of filing Jun 3, 2010
Date of publication of application Dec 15, 2011
Date of registration Sep 12, 2014
Inventor
  • (In Japanese)遠藤 正彦
  • (In Japanese)柿崎 育子
Applicant
  • (In Japanese)国立大学法人弘前大学
Title MANUFACTURING METHOD OF HYBRID SUGAR CHAIN
Abstract PROBLEM TO BE SOLVED: To provide a manufacturing method of a hybrid sugar chain which is carried out under a planned design, and which comprises a composition sugar of two or more kinds of sugar chains chosen from hyaluronic acid, chondroitin or a chondroitin sulfate.
SOLUTION: The manufacturing method of a hybrid sugar chain comprises as follows. Pyridyl amination oligosaccharide which has carried out pyridyl amination of a reducing end of oligosaccharide of six-sugar comprising a composition sugar of one of sugar chains of hyaluronic acid, chondroitin, and a chondroitin sulfate is dissolved in a solvent with other sugar chains of these sugar chains, and is passed through a hyaluronidase immobilizing column; and the composition sugar of another sugar chain is transferred to a non-reducing end of the pyridyl amination oligosaccharide by a two-sugar unit by a sugar rearrangement reaction of one sugar chain by an action of hyaluronidase within the column.
Outline of related art and contending technology (In Japanese)

糖鎖は、核酸、タンパク質に次ぐ第三の“鎖”であり、近年、生体内におけるその役割や機能が注目されていることは当業者に周知の通りである。中でも、ヒアルロン酸、コンドロイチン、コンドロイチン硫酸は、動物組織中に存在する糖鎖であり、生命現象に深く関与していることがこれまでの研究成果によって明らかにされていることから、医薬品や飲食品などへの応用に期待が寄せられている。しかしながら、その実態については未だ不明な点も多く、よりいっそうの研究の進展が待たれているところである。また、生体内では、例えばヒアルロン酸とコンドロイチン硫酸といった異なる糖鎖の相互作用によってある種の生理作用が導き出されている可能性が示唆されている。このような状況において、ヒアルロン酸の構成糖とコンドロイチン硫酸の構成糖からなる糖鎖のような、起源を異にする構成糖からなり、自然界には見出されていないハイブリッド糖鎖に関心が集まっている。

ハイブリッド糖鎖の研究を進めるためには、糖鎖を計画的に構築してデザインする方法の確立が望まれる。本発明者らは、糖鎖をデザインする方法に関し、特許文献1において、ヒアルロニダーゼ固体化カラムを利用した酵素学的手法による糖鎖改変方法を提案している。しかしながら、ヒアルロン酸、コンドロイチン、コンドロイチン硫酸から選択される複数種類の糖鎖の構成糖からなるハイブリッド糖鎖については、特許文献1で言及していない。

Field of industrial application (In Japanese)

本発明は、ハイブリッド糖鎖の製造方法に関する。より詳細には、ヒアルロン酸、コンドロイチン、コンドロイチン硫酸から選択される複数種類の糖鎖の構成糖からなるハイブリッド糖鎖の製造方法に関する。

Scope of claims (In Japanese)
【請求項1】
 
ヒアルロン酸、コンドロイチン、コンドロイチン硫酸のいずれかの糖鎖の構成糖からなる6糖のオリゴ糖の還元末端をピリジルアミノ化したピリジルアミノ化オリゴ糖を、これらの糖鎖のうちの他の糖鎖とともに溶媒に溶解してヒアルロニダーゼ固定化カラムに通液し、カラム内でヒアルロニダーゼの作用による糖鎖の糖転移反応によってピリジルアミノ化オリゴ糖の非還元末端に他方の糖鎖の構成糖を2糖単位で転移させることによるハイブリッド糖鎖の製造方法。
IPC(International Patent Classification)
F-term
State of application right Registered
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