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METHOD FOR REDUCING VISCOSITY AND VISCOSITY REDUCER

Patent code P130008818
File No. 281
Posted date Mar 27, 2013
Application number P2010-151821
Publication number P2012-012533A
Patent number P5658929
Date of filing Jul 2, 2010
Date of publication of application Jan 19, 2012
Date of registration Dec 5, 2014
Inventor
  • (In Japanese)河原 秀久
Applicant
  • (In Japanese)学校法人関西大学
Title METHOD FOR REDUCING VISCOSITY AND VISCOSITY REDUCER
Abstract PROBLEM TO BE SOLVED: To provide a method for reducing viscosity and a viscosity reducer, with which viscosity of a solution containing viscous polysaccharides can be readily reduced for adjustment.
SOLUTION: The method for reducing viscosity of the solution containing viscous polysaccharides comprises: mixing ammonium sulfate with monosaccharides and heating the mixture; and blending the heated mixture to the viscous polysaccharides-containing solution. Alternatively, the method comprises heating a mixed solution prepared by mixing ammonium sulfate, monosaccharides and the viscous polysaccharides to reduce viscosity of the mixed solution. The viscosity reducer contains the heated mixture prepared by heating the mixture including ammonium sulfate and monosaccharides.
Outline of related art and contending technology (In Japanese)

カラギーナンやローカストビーンガムなどの粘性を有する多糖類(粘性多糖類)は、食品、化粧品、薬品、インクや塗料などの種々の製品に増粘化、ゲル化、安定化などを目的として添加されている。
前記粘性多糖類は通常粉末状のものを液体に溶解した粘性多糖類含有液として使用されることが多いが、粘性多糖類は、液体に溶解すると強い粘度を生じるため、粘性多糖類含有液とした状態での取り扱いが難しい。
そこで、必要な粘度は維持しつつ、溶解した状態で取り扱いが容易な粘度にまで粘度を低下させることが検討されている。

前記粘性多糖類含有液の粘性を低下させる方法としては、特許文献1のようにκ-カラギーナンをある種の細菌が生産するκ-カラギナーゼ(カラギーナン分解酵素)を使用して低分子化させることが知られている(特許文献1)。

しかし、酵素を使用する場合には、温度管理などの煩雑な手間が必要となり、また、酵素を多量に添加する場合にはコストも高くなるため、実用化が困難であった。

Field of industrial application (In Japanese)

本発明は、粘性多糖類含有液の粘度を低下させることによって扱いやすい粘度に調整することができる、粘度低下方法および粘度低下剤に関するものである。

Scope of claims (In Japanese)
【請求項1】
 
硫酸アンモニウムと単糖類とを混合して加熱した加熱混合物を、粘性多糖類を含む粘性多糖類含有液に混合して前記粘性多糖類含有液の粘度を低下させる粘度低下方法であって、
前記単糖類がガラクトースまたはグルコースであって、
前記粘性多糖類がカラギーナンまたはローカストビーンガムであることを特徴とする粘度低下方法。

【請求項2】
 
硫酸アンモニウムと単糖類と粘性多糖類とを混合した混合液を加熱し、前記混合液の粘度を低下させる粘度低下方法であって、
前記単糖類がガラクトースまたはグルコースであって、
前記粘性多糖類がカラギーナンまたはローカストビーンガムであることを特徴とする粘度低下方法。

【請求項3】
 
硫酸アンモニウムと単糖類とを含む混合物を加熱した加熱混合物を含有し、
前記単糖類がガラクトースまたはグルコースであることを特徴とするカラギーナンまたはローカストビーンガムの粘度低下剤。
IPC(International Patent Classification)
F-term
State of application right Registered
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