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AGENT HAVING BLOOD PRESSURE ELEVATION-SUPPRESSING ACTION FROM POST-FERMENTED TEA, AND DRINK OR FOOD PRODUCT AND MEDICAMENT COMPRISING THE SAME

Patent code P150011345
File No. S2012-1135-N0
Posted date Feb 18, 2015
Application number P2012-185874
Publication number P2014-043406A
Patent number P6281855
Date of filing Aug 24, 2012
Date of publication of application Mar 13, 2014
Date of registration Feb 2, 2018
Inventor
  • (In Japanese)中村 彰男
  • (In Japanese)吉山 伸司
  • (In Japanese)田中 夏女
  • (In Japanese)河原田 律子
Applicant
  • (In Japanese)国立大学法人群馬大学
Title AGENT HAVING BLOOD PRESSURE ELEVATION-SUPPRESSING ACTION FROM POST-FERMENTED TEA, AND DRINK OR FOOD PRODUCT AND MEDICAMENT COMPRISING THE SAME
Abstract PROBLEM TO BE SOLVED: To provide an agent allowing inhibition of angiotensin-converting enzyme action for indirect relaxation of vascular smooth muscle, having an action of suppressing blood pressure elevation by direct action on the vascular smooth muscle for relaxation of the vascular smooth muscle, permitting daily administration due to its safety, and being capable of continuously suppressing blood pressure elevation.
SOLUTION: A blood pressure elevation-suppressing agent has, as an active ingredient, an ethyl acetate extract of a substance obtained by extracting a post-fermented tea with hot water.
Outline of related art and contending technology (In Japanese)

近年、我が国は深刻な高齢化社会を迎えており、また、食生活の欧米化などによる高血圧性疾患を伴う生活習慣病患者が増加する傾向にある。高血圧患者は、また治療を開始していない人を含めると、およそ4000万人に上ると推定されている(高血圧治療ガイドライン2009、日本高血圧学会高血圧治療ガイドライン作成委員会編、日本高血圧学会発行)。

現在、高血圧の治療薬として、利尿剤、カルシウム拮抗剤、交感神経抑制剤、血管拡張剤及びアンギオテンシン変換酵素阻害剤といった降圧剤が広く用いられているが、腎機能悪化、血管浮腫、糖・脂質代謝への悪影響及び心臓への負担といった副作用を起こすことが少なからず報告されている。

一方、健康志向、そして安全志向の高まりとともに、健康によい影響を与えるとされる食品や特定保健用食品(いわゆる「特保」)が、注目を集めるようになってきた。古くから飲用されるお茶には、さまざまな有効成分が含まれているとされ、血管内皮由来の血管弛緩因子(NO及びEDHF等)を活性化することにより血管平滑筋を弛緩させて血圧を低下させる杜仲茶配糖体、血圧上昇に関わるアンギオテンシン変換酵素を阻害するペプチド類、及び血圧低下作用を示すアミノ酪酸(GABA)といったお茶由来の成分が血圧の低下に効果的であることが認められている。また、お茶はこの他にも体脂肪低下や動脈硬化予防など多様な効果・効能を持つことも知られている。

例えば、発酵した茶の利用として、特許文献1には、茶を好気的発酵した後に嫌気的発酵して得られたものの水系溶媒抽出物を有効成分とする酸化抑制及びコレステロール抑制組成物が開示されている。

また、特許文献2には、発酵茶を水性液体で抽出し、得られた抽出物をさらに有機溶媒で抽出して得た発酵茶抽出残渣を有効成分とする糖尿病用組成物が開示されている。

しかしながら、後発酵茶を熱水で抽出したものの有機溶媒抽出物を有効成分とする血圧上昇抑制のための剤及び当該剤を含有する飲食品や医薬については知られていなかった。

Field of industrial application (In Japanese)

本発明は、血圧上昇抑制作用を有する剤並びに当該剤を含有する飲食品及び医薬に関するものである。

Scope of claims (In Japanese)
【請求項1】
 
碁石茶(登録商標)を熱水抽出したものの酢酸エチル抽出物を有効成分とする血圧上昇抑制剤。

【請求項2】
 
請求項1に記載の血圧上昇抑制剤を含有する血圧上昇抑制用飲食品。

【請求項3】
 
請求項1に記載の血圧上昇抑制剤を含有する血圧上昇抑制用医薬。
IPC(International Patent Classification)
F-term
Drawing

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JP2012185874thum.jpg
State of application right Registered
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