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OVERCOOLING PROMOTER, METHOD OF PRODUCING OVERCOOLING PROMOTER, ANTICOAGULANT COMPOSITION, AND METHOD OF PRODUCING ANTICOAGULANT COMPOSITION

Patent code P150012005
File No. 460
Posted date Jun 1, 2015
Application number P2013-169606
Publication number P2015-038170A
Patent number P6423998
Date of filing Aug 19, 2013
Date of publication of application Feb 26, 2015
Date of registration Oct 26, 2018
Inventor
  • (In Japanese)河原 秀久
  • (In Japanese)片倉 啓雄
  • (In Japanese)長岡 康夫
Applicant
  • (In Japanese)学校法人関西大学
Title OVERCOOLING PROMOTER, METHOD OF PRODUCING OVERCOOLING PROMOTER, ANTICOAGULANT COMPOSITION, AND METHOD OF PRODUCING ANTICOAGULANT COMPOSITION
Abstract PROBLEM TO BE SOLVED: To provide an overcooling promoter having sufficient levels of overcooling promoting ability and antioxidative performance.
SOLUTION: An overcooling promoter comprises compounds extracted from coffee beans, in which the compound includes at least an aromatic hydrocarbon structure and a carboxy group in a molecule.
Outline of related art and contending technology (In Japanese)

融点より低い温度になっても液体が凝固しない現象は、一般的に、過冷却現象といわれている。

従来、このような過冷却現象を促進する過冷却促進剤(抗氷核活性剤)としては、様々なものが知られており、例えば、餡粕から抽出された抽出物を含むものが知られている(特許文献1)。

斯かる過冷却促進剤は、例えば、水を含む液体に添加されることにより、添加後の液体において過冷却現象が起こる温度の下限を添加前よりも、低くすることができる。

しかしながら、斯かる過冷却促進剤は、過冷却促進能を有するものの、必ずしも抗酸化性能が十分でないという問題を有する。即ち、斯かる過冷却促進剤は、過冷却促進能と抗酸化性能とを必ずしも十分に兼ね備えていないという問題を有する。

Field of industrial application (In Japanese)

本発明は、過冷却促進剤、及び、過冷却促進剤の製造方法関する。

Scope of claims (In Japanese)
【請求項1】
 
コーヒー豆から抽出されたC15H26N2O7の組成式で表される化合物を含み、該化合物が分子中に少なくとも芳香族炭化水素構造とカルボキシ基とを有する、過冷却促進剤。

【請求項2】
 
前記コーヒー豆が、焙煎されたコーヒー豆である、請求項1に記載の過冷却促進剤。

【請求項3】
 
分子中に少なくとも芳香族炭化水素構造とカルボキシ基とを有しC15H26N2O7の組成式で表される化合物を含む過冷却促進剤の製造方法であって、
コーヒー豆に対して水によって抽出処理を施すことにより水抽出物を得る水抽出工程と、
該水抽出工程によって抽出した水抽出物に対して分子量に応じた分画処理を施すことによって前記化合物を含む分画液を得る分画工程と、
前記化合物を含む分画後の分画液のpHを酸性側に調整するpH調整工程と、
pH調整された前記分画液に対して有機溶媒によって抽出処理を施す有機溶媒抽出工程と、を備える、過冷却促進剤の製造方法。
IPC(International Patent Classification)
F-term
State of application right Registered
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