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MOUTH ODOR INHIBITOR AND ORAL COMPOSITION UPDATE_EN

Patent code P170013642
File No. 13046
Posted date Jan 25, 2017
Application number P2014-218878
Publication number P2016-084311A
Date of filing Oct 28, 2014
Date of publication of application May 19, 2016
Inventor
  • (In Japanese)栗原 英見
  • (In Japanese)應原 一久
  • (In Japanese)岩崎 代利子
Applicant
  • (In Japanese)国立大学法人広島大学
Title MOUTH ODOR INHIBITOR AND ORAL COMPOSITION UPDATE_EN
Abstract PROBLEM TO BE SOLVED: To provide a mouth odor inhibitor and an oral composition which can inhibit the production of methyl mercaptan, a mouth odor component.
SOLUTION: The invention provides an oral composition for preventing mouth odor comprising one or more selected from magnolia bark and gobaishi. The magnolia bark and the gobaishi inhibit the expression of mgl mRNA of Porphyromonas gingivalis encoding the enzyme which produces methyl mercaptan by decomposition of methionine. Mouth odor can be improved by inhibiting the production of methyl mercaptan.
Outline of related art and contending technology (In Japanese)

口臭は本人、あるいは第三者が不快と感じる呼気の総称と定義され、近年では口臭に悩む人の割合が高まっている。口臭は、主に細菌が剥離上皮細胞、唾液などの分泌液、血漿成分、食物残渣などに含まれるタンパク質が分解される過程で発生する。口臭の臭気物質としては、揮発性硫黄化合物、揮発性窒素化合物、低級脂肪酸などが挙げられる。なかでも、揮発性硫黄化合物である硫化水素、メチルメルカプタン、ジメチルスルフィドが主な口臭成分とされている。

主な口臭成分である揮発性硫黄化合物は、口腔内グラム陰性嫌気性菌によって産生され、歯周炎の進行と関連していると考えられている。特にメチルメルカプタンは歯周炎患者の口腔内で高濃度に検出されている。歯周炎は口腔内の細菌による感染症であり、適切な治療を行うことで口臭は減少するが、簡易的に口臭を抑えるべく、種々の洗口剤、歯磨剤等の口腔用組成物が市場に流通している(特許文献1,2など)。

Field of industrial application (In Japanese)

本発明は、口臭抑制剤及び口腔用組成物に関する。

Scope of claims (In Japanese)
【請求項1】
 
コウボク及び五倍子から選択される1種以上を含有する、
ことを特徴とする口臭抑制剤。

【請求項2】
 
請求項1に記載の口臭抑制剤を含有する、
ことを特徴とする口腔用組成物。
IPC(International Patent Classification)
F-term
Drawing

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JP2014218878thum.jpg
State of application right Published


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