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PRODUCTION METHOD OF EGG WHITE POWDER

Patent code P200016961
File No. 2002-18P023
Posted date Jun 17, 2020
Application number P2018-129702
Publication number P2020-005564A
Date of filing Jul 9, 2018
Date of publication of application Jan 16, 2020
Inventor
  • (In Japanese)中里 勉
Applicant
  • (In Japanese)国立大学法人鹿児島大学
Title PRODUCTION METHOD OF EGG WHITE POWDER
Abstract PROBLEM TO BE SOLVED: To provide a production method of egg white powder capable of heightening gel strength, while suppressing Maillard reaction, even if a desugaring treatment is not applied thereto.
SOLUTION: A production method of egg white powder includes a drying step for drying by dropping egg white solution 12 to which a desugaring treatment is not applied, into a jet flow layer 13 of medium particles fluidized in a drier 1, a recovery step for recovering egg white powder generated by drying the egg white solution 12 in the drying step, and a heat storage step for humidifying and simultaneously heating the egg white powder recovered in the recovery step.
Outline of related art and contending technology (In Japanese)

卵白溶液を乾燥させて粉末化した卵白粉末が、ハム、ソーセージ、水産練り製品、麺類及び冷凍食品等の食品工業で利用される。市場に出ている卵白粉末は、一般的にスプレードライ法によって乾燥されている。スプレードライ法で乾燥された卵白粉末は、水で溶いた際のゲル強度が割卵後の卵白ほどでない。このため、特許文献1に開示された卵白粉末の製造方法では、ゲル強度を高めるために、スプレードライ法で得られた卵白粉末を加湿しながら加熱する熱蔵処理が行われている。

特許文献1に開示されたように、スプレードライ法による卵白溶液の乾燥では、送風温度160℃及び排風温度70℃が用いられる。熱蔵処理の温度に関しては、数日間の熱蔵処理における好適な温度として70~80℃が特許文献1に開示されている。このようなスプレードライ法及び熱蔵処理の高温下では、卵白粉末にメイラード反応(褐変反応)が発生してしまう。メイラード反応とは、還元糖とアミノ化合物とが反応してメラノイジンと呼ばれる褐色物質が生成する反応である。

Field of industrial application (In Japanese)

本発明は、卵白粉末の製造方法に関する。

Scope of claims (In Japanese)
【請求項1】
 
脱糖処理を施していない卵白溶液を、乾燥器内で流動化させた媒体粒子の噴流層に滴下して乾燥させる乾燥ステップと、
前記乾燥ステップにおいて前記卵白溶液が乾燥して生じた卵白粉末を回収する回収ステップと、
前記回収ステップで回収された前記卵白粉末を加湿しながら加熱する熱蔵ステップと、
を含む、卵白粉末の製造方法。

【請求項2】
 
前記熱蔵ステップでは、
前記卵白粉末を60~70℃に加熱する、
請求項1に記載の卵白粉末の製造方法。

【請求項3】
 
前記熱蔵ステップでは、
前記卵白粉末を湿度40~60%に保持する、
請求項1又は2に記載の卵白粉末の製造方法。

【請求項4】
 
前記熱蔵ステップでは、
前記卵白粉末を2~5時間、加湿しながら加熱する、
請求項1から3のいずれか一項に記載の卵白粉末の製造方法。

【請求項5】
 
前記卵白溶液のpHは、
クエン酸溶液で6.5~6.8に調整される、
請求項1から4のいずれか一項に記載の卵白粉末の製造方法。
IPC(International Patent Classification)
F-term
Drawing

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JP2018129702thum.jpg
State of application right Published
(In Japanese)公開特許は弊社ホームページ内で開示資料とともに、特許公報も掲載しております。
アドレスは http://www.ktlo.co.jp/002_seeds_.html


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