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AMAZAKE-LIKE DRINK AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME

Patent code P04A005363
Posted date Jan 11, 2005
Application number P2001-184600
Publication number P2003-000209A
Patent number P3557458
Date of filing Jun 19, 2001
Date of publication of application Jan 7, 2003
Date of registration May 28, 2004
Inventor
  • (In Japanese)小田 有二
  • (In Japanese)山内 宏昭
  • (In Japanese)一ノ瀬 靖則
Applicant
  • (In Japanese)国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構
Title AMAZAKE-LIKE DRINK AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME
Abstract PROBLEM TO BE SOLVED: To provide an Amazake (a sweet drink made from fermented rice)-like drink obtained by saccharifying starch of boiled rice by a lactobacillus and lactobacillus fermented liquor, and to provide a method for producing the drink.
SOLUTION: (1) The Amazake-like drink is produced by saccharifying the starch of boiled rice by the lactobacillus and lactobacillus fermented liquor; (2) wherein the lactobacillus is a strain having starch-splitting ability to generate lactic acid from starch. (3) The method for producing the Amazake-like drink comprises using the lactobacillus and the lactobacillus fermented liquor to saccharify starch of boiled rice; (4) wherein the lactobacillus to be used for saccharifying starch of boiled rice is a strain having starch-splitting ability to generate lactic acid from starch. Thus, the Amazake-like drink having slight sweetness and fresh sour taste and the method for producing the drink are provided.
Outline of related art and contending technology (In Japanese)



甘酒は、名称は酒であるがアルコールを含まない飲料である。本来の製造方法は、米麹と米飯を混合して55~60℃で約8時間糖化させ、適宜希釈後、煮沸する。この過程において、米麹中のコウジカビが生産するα-アミラーゼ及びグルコアミラーゼ等の作用によって、米中のデンプンがグルコースやマルトースにまで分解され、独特の甘さが生じる。甘酒の起源は古く、今日のように砂糖が甘味料として普及する以前の食生活においては重要な甘味食品であったが、最近の消費者の嗜好には必ずしも合致していない。甘酒についての最近の先行技術としては、特開平11-196830号に記載の物性改良、特開平09-294579号に記載の原料利用率の向上、特開平08-322527号に記載の製品の安定性、及び特開平11-141887号に記載の製造装置に関するものなどがあるが、いずれも従来通りのコウジカビの増殖した米麹を使用したものである。

Field of industrial application (In Japanese)



本発明は、乳酸菌及び乳酸菌発酵液によって米飯中のデンプンを糖化する甘酒様飲料及びその製造方法に関するものである。

Scope of claims (In Japanese)
【請求項1】
 
デンプン分解性乳酸菌及びpHが5.2~4.8の乳酸菌発酵液によって米飯中のデンプンを50~55℃の糖化温度及び16~32時間の糖化時間で糖化して製造されることを特徴とする甘酒様飲料。

【請求項2】
 
上記乳酸菌がデンプンから乳酸を生成するデンプン分解性を備えた菌株であることを特徴とする請求項1記載の甘酒様飲料。

【請求項3】
 
米飯中のデンプンを糖化するのにデンプン分解性乳酸菌及びpHが5.2~4.8の乳酸菌発酵液を使用することを特徴とする甘酒様飲料の製造方法。

【請求項4】
 
上記米飯中のデンプンを糖化するのに使用する乳酸菌がデンプンから乳酸を生成するデンプン分解性を備えた菌株であることを特徴とする請求項3記載の甘酒様飲料の製造方法。
IPC(International Patent Classification)
F-term
Drawing

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08920_01SUM.gif
State of application right Registered


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